Forecasting the export competitiveness of Peruvian coffee in major importing countries usingautoregressive integrated moving average modeling

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37787/s7ztng79

Keywords:

Competitividad, ARIMA, exportación, café

Abstract

The study analyzes the export competitiveness of Peruvian coffee in international markets using the ARIMA model to forecast export trends. The objective is to identify factors influencing the sector's profitability and sustainability. Time series of export volumes and prices were evaluated, revealing that the ARIMA model allows for accurate predictions of future trends. The results suggest that the Peruvian coffee sector faces challenges related to international price fluctuations and global competition. Emphasis is placed on the importance of efficiency in production and export processes to maintain and enhance the competitiveness of Peruvian coffee in the global market.

References

Aguilar, B. A., & Acosta Abreu, R. S. (2022). Ajuste de un modelo ARIMA para los precios de exportación del aguacate calibre 60. México: Escuela Superior de Física y Matemáticas . Retrieved from https://www.esfm.ipn.mx/assets/files/esfm/docs/RNAFM/articulos-2022/XXVIIRNAFM002.pdf

Camones Gonzales, F. C. (2022). Control de calidad en los procesos estadísticos: Una aproximación basada en los modelos ARIMA con Análisis de Intervención. INEI. Retrieved from https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib0516/Libro.pdf

Cerquera Losada, O. H., Pérez Gómez, V. H., & Sierra Chavarro, J. (2020). Análisis de la competitividad de las exportaciones del café del Huila. Tendencias, Vol. 21 N.° 2, 19-44.

Chávez Quisbet, N. (1997). Modelos ARIMA. Revista Ciencia y Cultura, 23-30.

Díaz Rodríguez, A., Silva Jaimes, M. I., & Dávila Romero, J. (2018). Relación entre las buenas prácticas de higiene y la ocurrencia de ocratoxina A en café (Coffea arabica L.) orgánico de las principales zonas cafetaleras del Perú. Scientia Agropecuaria, 11. doi:http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.02.02

Dilas Jiménez, J. O., Diaz Dumont, J. R., Torres Huamaní, J., Mendoza Pumapillo, J. E., & Tamayo Ortiz, C. V. (2021). Producción, precios y dinámica de las exportaciones del café peruano. Revista de investigación científica y tenológica Llamkasun, Vol. 2 N.° 2, 12. doi:https://doi.org/10.47797/llamkasun.v2i4.66

Dilas, J., & Cernaqué, O. (2017). El sector cafetalero peruano: Un enfoque a la CTI para su competitividad. Huancayo. Retrieved from https://hdl.handle.net/20.500.12394/3477

Figueroa Hernández, E., Pérez Soto, F., Godínez Montoya, L., & Perez Figueroa, R. A. (2019). Los precios de café en la producción y las exportaciones a nivel mundial. Revista Mexicana de Economía y Finanzas Nueva Época, Vol. 14 N.° 1, 41-56. doi:http://dx.doi.org/10.21919/remef.v14i1.358

González Casimiro, M. P. (2009). Análisis de series temporales: Modelos ARIMA. Universidad del País Vasco.

Montes Ninaquispe, J. C., Santa María, A. P., & Oblitas Vallejo, I. A. (2023). Dinámica comercial de las exportaciones peruanas de café a la Unión Europea 2017-2021. ALFA. Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinarias, Vo. 7 N.° 17, 175-183. doi:https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v7i19.207

Ortiz Ceballos, G., de la Cruz Vargas Mendoza, M., Mendoza Briseño, M. A., Ojeda Ramírez, M. M., & Trujillo Ortega, L. (2004). Análisis comparativo de la producción – demanda del café en el Mercado Internacional (1980-2003). Interciencia, Vol.29 N.° 11 , 621-625. Retrieved from https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0378-18442004001100005

Rivera Rojo, C. R. (2022). ompetitividad del café mexicano en el comercio internacional: un análisis comparativo con Brasil, Colombia y Perú (2000 – 2019). Análisis Económico, Vol. XXXVII, N.° 94, 181-199. doi:https://doi.org/10.24275/uam/azc/dcsh/ae/2022v37n94/Rivera

Rojas Ruiz, R., Alvarado Huamán, L., Borjas Ventura, R., Carbonell Torres, E., Castro Cepero, V., & Julca Otiniano, A. (2021). Sustentabilidad en fincas productoras de café (Coffea arabica L.) convencional y orgánica en el Valle del Alto Mayo, Región San Martín, Perú. RIVAR (Santiago), Vol. 8 N.° 23, 13. doi:http://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4916

Sacco dos Anjos, F., Belik, W., & Velleda Caldas, N. (2011). La caficultura en Brasil Evolución, situación actual y nuevos retos cara al futuro. Mundo agrario, Vol. 12 N.° 23, 26.

Sánchez López, E., Barreras Serrano, A., Pérez Linares , C., Figueroa Saavedra, F., & Olivas Valdez, J. A. (2013). Aplicación de un modelo ARIMA para pronosticar la producción de leche de bovino en baja California. Tropical and Subtropical Agroecosystems, Vol. 16 N.° 3, 315-324. Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93929595004

Sánchez, L., Cabanas, G., Abad, Y., & Torres, V. (2014). Utilización de modelos ARIMA para la predicción de la producción de leche. Estudio de caso en la UBPC “Maniabo”, Las Tunas. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, Vol. 48 N.° 3, 213-218. Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193032133002

Valdiglesias Oviedo, J. (2024). Associativity of small farmers and exports in the Peruvian region of Cajamarca. Apuntes, Vol. 51 N° 96. doi:http://dx.doi.org/10.21678/apuntes.96.1970

Vera Velásquez, F. B., Martin Fernández, R. A., & Esquivel García, R. (2024). Diagnóstico de la producción cafetalera en el cantón Jipijapa, provincia de Manabí, Ecuador. Revista Arbitrada Interdisciplinaria KOINONIA, Año IX. Vol IX. N°17, 21. doi:http://doi.org/ 10.35381/r.k.v8i17.3146

Published

2024-10-10

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

Abanto Duran, R. F., Cabrera Sernaque, F. R. ., Ruiz Sirlopu, J. R. ., & Rodriguez Moncada, J. J. . (2024). Forecasting the export competitiveness of Peruvian coffee in major importing countries usingautoregressive integrated moving average modeling. Pakamuros Scientific Journal, 12(3), 126-137. https://doi.org/10.37787/s7ztng79