Level of knowledge and consumption of quinoa, kiwicha, maca and soybean among students of the National University of Jaén

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37787/0cc1fp26

Keywords:

knowledge, consumption, relationship, quinoa, maca, kiwicha, soybean

Abstract

College students experience challenges that change their eating habits and patterns. The freedom to make decisions, especially in food choices, and independent living create new nutritional challenges (De Piero et al., 2015). The research applied a survey to evaluate the level of knowledge and consumption of quinoa (Chenopodium quinoa willdenow), kiwicha (Amaranthus caudatus), maca (Lepidium meyeeni) and soybean (Glycine max), and their interrelationship, in students of the National University of Jaén, with a sample of 329 students of the five professional careers of the semester 2023-I, was statistically analyzed with Kendall's correlation coefficient. A low level of consumption was found: quinoa (65.65%), kiwicha (73.86%), maca (64.44%) and soybeans (59.88%). For the four products, men tend to consume more than women (51%-54% and 45%-48%, respectively), and those with an income below S/. 1025 have a higher consumption (77%-79%). The preference for consuming these products in drinkable form is mainly due to family traditions. A low level of knowledge was also found for quinoa (62.31%), kiwicha (60.79%), maca (61.70%) and soybeans (60.79%). A positive correlation with a weak degree of association (0.29 to 0.35) was found between the level of knowledge and consumption.

References

Abad, Q. (2017). Determinacion del perfil del consumidor de quinua convencional en la ciudad de Chiclayo . Tesis de Licenciatura, Universidad Catolica Santo Toribio de Mogrovejo, Chiclayo. Obtenido de https://n9.cl/3h9l13

Agrosavia. (2010). Importancia de los cultivos presentados por fenale. El cerealista. Recuperado el 22 de Agosto de 2023, de https://n9.cl/fdb6b

Baltazar, Ñ. (2016). Conocimientos, actitudes y prácticas sobre uso de granos andinos en la alimentación del preescolar de madres en una institución educativa, Lima 2015 . Universidad Nacional de San Marcos, Facultad de Medicina, Lima,Perù. Obtenido de https://n9.cl/xgn9s

De la Torre, R. (2016). Analisis del comportamiento de consumo de soya en hombres y mujeres en la ciudad de Guayaquil. Tesis de Licenciatura, Universidad Catòlica de Santiago de Guayaquil, Guayaquil. Obtenido de http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/5608

De Piero, A., Bassett, N., Rossi, A., & Norma, S. (2015). Tendemcia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios. Scielo, 8. Obtenido de https://n9.cl/nkskd

Fisher , C. (1988). Food, Self and Identity. Social Science Information 27(2):275-292. DOI:10.1177/053901888027002005

Flores, M. E., Inquilla, M. J., Apaza, T. J., Rodríguez-Huamani, R. M., & Yucra-Mamani, Y. M. (2023). Hábitos de consumo de quinua y rendimiento académico de estudiantes universitarios del sur del Perú. Dialnet, 29(56). Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/9088225.pdf

García, C. H. (2006). La medición en Ciencias Sociales y en la Psicología, en Estadística con SPSS y Metodología de la Investigación. Trillas, Mexico.

Gonzales, F. G. (2014). Maca; el alimento perdido de los incas. Tesis de Licenciatura, Universidad Peruana Cayetano Heredia, Ciencias Biològicas y Fisiològicas, Lima. Obtenido de https://n9.cl/d4o7p

Latasa, P., Louzada, M., Martinez, S. E., & Monteiro, C. (2018). Azúcares añadidos y alimentos ultraprocesados ​​en los hogares españoles (1990-2010). Pubmed, 72.

MINAGRI. (2019). Consumo de granos andinos llega a 2.3 kilogramos per cápita anual. Publicado 30 de Junio de 2019. Recuperado el 5 de Octubre de 2020, de https://n9.cl/daqid

Porto, A. J., Lorenzo, T., Lamas, A., Regal, P., Cardelle, C., & Cepeda, A. (2018). Patrones alimentarios y evaluación nutricional en estudiantes universitarios gallegos. Springer, 74, 119 - 126. doi:https://doi.org/10.1007/s13105-017-0582-0

Rita, B., & Ferreira, P. C. (2020). Changes in Eating Habits among Displaced andNon-Displaced University Students. Researchgate. Obtenido de https://n9.cl/3mr72

Rojas W., Soto J., Jager M., Padulosi S. (2010) Granos Andinos.Avances, logros y experiencias desarrolladas en quinua, cañahua y amaranto en Bolivia. Biodiversity International.

Samar, Y. E. (2014). Como lograr una vida saludable. Scielo, 27(1). Obtenido de https://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0798-07522014000100018&script=sci_abstract

Seminario, J. (2004). Raíces Andinas: Contribuciones al conocimiento y a la capacitación. (U. N. Cajamarca, Trad.) Lima, Perú.. Obtenido de https://n9.cl/bv4zf

Singh, G., Micha, R., Khatibzadeh, S., Shi, P., Lim, E., Andrews, K., Ezzati, M. M. (2015). Consumo mundial, regional y nacional de bebidas azucaradas, jugos de frutas y leche: una evaluación sistemática de la ingesta de bebidas en 187 países. Pubmed. doi:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0124845

Smith, A. (2011). El Impacto de la comida Chatarra. La enciclopedia de la comida Chatarra. Obtenido de http://novasalud.blogspot.com/2011/02/el-impacto-de-la-comida-chatarra.html

Tola, T. (2020). Evaluación de hábitos de consumo de quinua (chenopodium quinoa), en el area periurbana de la localidad de patacamya. Tesis en Licenciatura, Universidad Mayor de San Andres, Facultad de Agronomia, La Paz-Bolivia. Obtenido de https://n9.cl/lfvmz

Villanueva, M. (2018). Percepciones y hábitos alimenticios en el consumo de quinua (chenopodium quinoa willd.) en la zona urbana del distrito de Bambamarca. Tesis de Licenciatura, Universidad Nacional de Cajamarca, Ciencias Agrarias, Cajamarca - Perù. Obtenido de https://n9.cl/g2p98

Published

2024-03-27

Data Availability Statement

We declare under oath that we make the research data available to the public so that they can be accessed by readers.

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

Jiménez-Cordova, Y. S., & Rivera-Botonares, R. S. (2024). Level of knowledge and consumption of quinoa, kiwicha, maca and soybean among students of the National University of Jaén. Pakamuros Scientific Journal, 12(1), 78-90. https://doi.org/10.37787/0cc1fp26

Similar Articles

61-70 of 106

You may also start an advanced similarity search for this article.