Protein potential of cricket (Acheta domesticus) flour as a sustainable alternative for human consumption

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37787/jh8b0c66

Keywords:

Acheta domesticus, flour, protein content

Abstract

The global population growth, the increase in protein demand and the reduction of agricultural land, the sustainable production of meat is a challenge for the next decades. Therefore, this research seeks to develop cricket (Acheta domesticus) flour as an alternative for human consumption by evaluating its protein capacity, making entomophagy the food of the future. The crickets were collected from January to April because of their abundance due to the constant rains, bred in captivity and slaughtered in their adult state for the production of flour. FAO points out that insects offer high quality proteins and nutrients, surpassing meat and fish in quality. The results indicated that cricket meal has a protein value of 67.66%, ash 4.73%, fiber 11.60%, fat 1.17% and carbohydrates 14.84%, in comparison with other protein sources of either animal or vegetable origin, shows a wide superiority. Regarding microbiological quality, the flour reports “absence” of Salmonella sp., Escherichia coli, yeasts and molds. The microscopic results of helminthic and entomological load were “absence”, concluding that the innovative insect flour product has a high protein content and acceptable microbiological quality.

References

Álvarez. P.. Mateo. J.. y Giráldez. J. (2020). Harina de grillo Acheta domesticus: composición lipídica y posibilidades sobre su modificación por medio de la dieta. BISTUA Revista de la Facultad de Ciencias Básicas. 18(2). 38-43.

Álvarez. A. (2019). Desarrollo y evaluación de barritas con alto contenido proteico con incorporación de harina de grillo.

Arango. G.. Vergara. R.. y Mejía. H. (2004). Análisis composicional. microbiológico y digestibilidad de la proteína de la harina de larvas de Hermetia illuscens L (Diptera: stratiomyiidae) en Angelópolis-Antioquia. Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellin. 57(2). 2491-2500.

Aspilcueta. L.. Ciuffardi. L.. Gamboa. S.. Reátegui. S.. y Suarez. D. N. (2023). Plan de negocios para comercialización y distribución de barras proteicas de harina de grillo. [Universidad Científica del Sur].

Avendaño. C.. Sánchez. M.. y Valenzuela. C. (2020). Insectos: son realmente una alternativa para la alimentación de animales y humanos. Revista chilena de nutrición. 47(6). 1029-1037.

Blanco. D. A.. y Giraldo. D. (2016). Desarrollo de una barra tipo granola a base de harina de grillo Acheta domesticus como principal [Universidad de la Salle].

DIGESA. (2008). R.M 591- Ministerio de Salud – 2008. Norma Sanitaria que establece los criterios microbiológicos de calidad sanitaria e inocuidad para los alimentos y bebidas de consumo humano.

FAO. (2014). Aprovechar el potencial de los insectos para la alimentación animal.

FAO. (1985). Energy and protein requirements: Report of a joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation. In Technical Report Series (WHO) (No. 724). World Health Organization.

Garibay. R. (2007). Zootecnia del grillo (Doctoral dissertation. Tesis. Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Facultad de medicina veterinaria y zootecnia. Morelia).

López. D. (2019). Factibilidad técnica y económica para la comercialización y producción de un snack en base a harina de insectos.

Milian. R.. y Rivas-Flores. A. (2020). Prototipo agroindustrial de harina de Acheta domesticus (Orthoptera: Gryllidae) para consumo humano. Revista Agrociencia. 3(16). 81-90.

Ministerio de Salud (2017). Tabla Peruana de Composición de alimentos. Lima: Ministerio de Salud. Instituto Nacional de Salud

Palop. A.. Rodríguez. D.. Santos. J. Á.. Conchello. M. P.. Daschner. Á.. González. E.. y Cámara. M. (2018). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Consumo. Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) en relación a los riesgos microbiológicos y alergénicos asociados al consumo de insectos (No. ART-2018-116100).

Portillo. R.. y Edwin. O. (2017). Estimación piloto de los costos en la producción y proceso de harina de grillo (Acheta domesticus). como fuente de proteína para dieta humana. en la finca Santa Marta. Morazán. El Salvador.

Quijano. L. (2021). Plan de negocio para el cultivo y procesamiento de harina de grillo (Acheta domesticus) como fuente de proteína para dieta humana.

Toro. C. (18 de junio de 2017). Bondades de la harina de grillos. https://www.arthrofood.co/single-post/2017/06/28/Esto-es-lo-que-dicen-losexpertossobre-la-harina-de-grillo.

Uribe. J. y Morales. K. (2022). Revisión sistemática del uso de harina de grillo Acheta domesticus como ingrediente en productos alimenticios.

Published

2024-03-27

Data Availability Statement

We declare under oath that we make the research data available to the public so that they can be accessed by readers.

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

Morillo Cruz, C. G., & Villegas Suclupe, P. R. (2024). Protein potential of cricket (Acheta domesticus) flour as a sustainable alternative for human consumption. Pakamuros Scientific Journal, 12(1), 16-26. https://doi.org/10.37787/jh8b0c66

Similar Articles

11-20 of 21

You may also start an advanced similarity search for this article.