Proposal for improvement in the chocolate production process of the Sol Norteño company, based on the lean manufacturing management model

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37787/k03d1z19

Keywords:

Lean Manufacturing, 5S, chocolate factory, Quality Management

Abstract

The purpose of this research was to propose a management model based on Continuous Improvement to optimize the efficiency and productivity of Sol Norteño, a company specialized in the production of cup chocolates. During the analysis, an unsatisfied demand was identified due to instability in process efficiency and product quality, which affected competitiveness and demand in the current market. The proposal for improvement through Lean Manufacturing includes multiple suggestions to reduce time waste, improve quality control and optimize operations through one of its tools, the 5S.

References

Aranibar, M. (2016). Aplicación del Lean Manufacturing, para la mejora de la productividad en una empresa manufacturera. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima.

Bonals, J. (2016). El trabajo en equipo del profesorado (1 ed., Vol. 1). Barcelona: Graó.

Codex Alimentarius. (2016). Norma para el chocolate y los productos del chocolate STAN 87-1981. Enmienda 2016. FAO/OMS, 1-8.

Faulí, A., Ruano, L., Latorre, M., & Ballester, M. (2016). Implantación del sistema de calidad 5s en un centro integrado público de formación profesional. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 16(2), 147-161. doi: https://doi.org/10.6018/reifop.16.2.181081

Guarguati, J. (2012). Propuesta de mejoramiento a través de metodología Lean y un programa de planeación de materiales para el proceso de yogurt de la empresa Lácteos Superior. Tesis doctoral, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá.

Hernández, J., & Vizán, A. (2013). Lean manufacturing Conceptos, técnicas e implantación. Madrid: Escuela de Organización Industrial. doi:978-84-15061-40-3

Ho, S. (2019). Japanese 5‐S – where TQM begins. The TQM Magazine, 11(5), 311-321. doi:10.1108/09544789910282345

Inacal. (2013). Chocolate y productos del Chocolate. Requisitos Primera edición. (Eqv CODEX STAN 87:1981 Rev. 1:2003 Codex Estándar para Chocolate). Lima.

Manzano, M., & Gisbert, V. (2016). Lean Manufacturing: Implantación 5S. 3C Tecnología, 5(4), 16-26. doi:10.17993/3ctecno

Mattos, A., & Siccha, B. (2016). Propuesta de mejora en las áreas de calidad y logística mediante el uso de herramientas Lean Manufacturing para reducir los costos operativos en le empresa Molino Samán S.R.L. Trujillo.

Montgomery, D., & Runger, G. (2016). Probabilidad y estadística aplicadas a la ingeniería (Quinta ed.). México: McGraw-Hill.

Palacios, M., Gisbert, V., & Pérez, E. (marzo de 2016). Sistemas de gestión de la calidad: Lean Manufacturing, Kaizen e ISO 9001. (G. D. Pyme, Ed.) Glosas de Innovación Aplicadas a La Pyme, 175-188. doi: http://dx.doi.org/10.17993/3ctecno.2015.v4n4e16.175-188

Pérez, I. (2017). Implantación de Lean Manufacturing en procesos de producción alimentaria. Tesis de Maestría, Universidad de Valladolid, Valladolid.

Quintana, P. (2010). Propuesta para la implementación de un sistema de producción, basado en técnicas de Lean Manufacturing, que contribuya al control del inventario en proceso, para la selección de confección de cochones en una empresa productora de espuma. Tesis de pregrado, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá.

Rajadell, M., & Sanchez, L. (2017). Lean Manufacturing. La evidencia de una necesidad. Madrid: Ediciones Diaz de Santos. doi:8479785152, 9788479785154

Robles, V. (2015). Propuesta de mejoramiento del proceso productivo de los cereales en la empresa Big Bran SAS a partir de la implementación de la teoría de Lean Manufacturing. Tesis de pregrado, Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá.

Sui‐PPheng, L., & Danielle, S. (2017). Team performance management: enhancement through Japanese 5‐S principles. Team Performance Management, 7(7-8), 105-111. doi:10.1108/13527590110411000

Susilawati, A., Tan, J., Bell, D., & Sarwar, M. (2014). Fuzzy logic-based method to measure degree of lean activity in manufacturing industry. Journal of Manufacturing Systems, 34, 1-11. doi:10.1016/j.jmsy.2014.09.007

Umba, N., & Duarte, J. (2017). Propuesta para implementar herramientas Lean manufacturing para la reducción del tiempo de ciclo en la fábrica de almojabanas El Goloso. Tesis de pregrado, Universidad de la Salle, Bogotá.

Warwood, S., & Knowles, G. (2015). An investigation into Japanese 5-S practice in UK industry. The TQM Magazine, 16, 347-353. doi:10.1108/09544780410551287

Published

2024-06-27

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

Quevedo Olaya, J. L. (2024). Proposal for improvement in the chocolate production process of the Sol Norteño company, based on the lean manufacturing management model. Pakamuros Scientific Journal, 12(2), 45-61. https://doi.org/10.37787/k03d1z19

Similar Articles

21-30 of 255

You may also start an advanced similarity search for this article.