Short communication: Opportunities and challenges for Peruvian fine flavored cocoa

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37787/c3ne4926

Keywords:

Cocoa, postharvest, price, native varieties, policies

Abstract

The notable increase in the price of cocoa globally has generated interest both in the scientific community and in the many actors involved in the production chain. The objective of this communication was to collect some opinions on the opportunities and challenges that must be addressed from the perspective of small producers, academia and government. The need to improve native varieties of fine-flavor cocoa to be highly productive and resilient to climate change is discussed, as well as the urgency of effective knowledge transfer from academia in optimizing the conditions of fermentation, drying, and roasting processes, according to cocoa variety and considering producers' conditions. Actions to promote cocoa consumption, such as its inclusion in gastronomy, promotion of its nutraceutical properties, redefinition of fair objectives, and formation of specialized taster schools, are also suggested. Finally, it is noted that it is necessary to clarify state interventions to avoid redundant efforts, as well as to allocate a budget to fulfil the "National Plan for the Development of the Cocoa and Chocolate Production Chain by 2030".

Author Biographies

  • Lady Cabrera-de-la-Cruz, Sierra y Selva Exportadora – Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego

    Soy especialista de Sierra y Selva Exportadora MIDAGRI, con estudios concluidos en la Maestría de Agronegocios y Alimentos de la Universidad de Buenos Aires Argentina, becada por el Gobierno Peruano. Soy Ingeniera en Industrias Alimentarias de la Universidad Nacional Pedro Ruiz Gallo y cuento con más de 10 años de experiencia profesional. Actualmente me desempeño en las áreas de seguimiento, evaluación y monitoreo de planes de articulación comercial con enfoque de mercado. Asimismo, cuento con conocimientos en temas de Planeamiento Estratégico y Presupuesto con enfoque de resultados en el sector público. Además, me desenvuelvo en temas de análisis de cadenas de valor y su comercialización para el acceso a mercados nacionales, fortalecimiento organizacional, herramientas para el desarrollo de propuestas de valor, manejo de esquemas de financiamiento e incentivos, manejo de base de datos socioeconómicos, estadística agropecuaria y de mercado, con ello, contribuyo en la mejora de la performance de las organizaciones agrarias bajo distintos modelos asociativos con principal énfasis en el modelo cooperativo. He laborado en el sector privado a nivel de la Agroindustria en empresas dedicadas a la agroexportación de productos como jugos concentrados, paltas, mangos y uvas frescas, en el norte del Perú.

  • Aladino Cabrera-Campos, Finca Agro apícola La Arboleda

    Docente de nivel secundario, apicultor y agricultor especializado en café y cacao. 

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Published

2024-03-27

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Issue

Section

Comunicaciones Breves

How to Cite

Cabrera-de-la-Cruz, L. ., Cabrera-Campos, A., & Vidaurre-Ruiz, J. (2024). Short communication: Opportunities and challenges for Peruvian fine flavored cocoa. Pakamuros Scientific Journal, 12(1), 128-135. https://doi.org/10.37787/c3ne4926

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